Denna soliga novembertisdag hade lockat ett knappt 40-tal seniorer till möte i kyrkans trevliga samlingssal på Bancogatan. En möteslokal som hade Adventssmyckats med stjärnor i de stora fönstren ut mot det vintersnöiga Högsbo i västra Göteborg. En tänd julgran i  hörnet med  både stora och lilla renen Rudolf med röda mular strax intill kanske för att markera kommande storhelger och därmed att det sista månadsmötet för IT-seniorerna innevarande år strax skulle börja.

Mötet öppnades av Christer som hälsade alla som trotsat det vintriga väglaget välkomna till ett möte i vår förening  som alldeles nyss hade utökat sin medlemsskara. Genom ett samarbete med bostadsrättsföreningen på Marklandsgatan i närheten av kurslokalen "Beda" kan vi nu räkna in totalt 630 medlemmar.

Tillskottet på 365 nya medlemmar genom bostadsrättsföreningen kommer troligen att innebära ett utökat behov av personer i supporten samt ett önskemål på fler handledare till vår kursverksamhet. Vår kurslokal har som en början berikats med ett par Laptops Windows 11- klara och kan lämpa sig som kurslokal för högst 8 personer samtidigt.

Christer lämnade sedan över scenen till Anders Johansson som trots ett otillgängligt WI-FI redde ut begreppen beträffande molntjänsten" Kivra" som är en den största digitala "postlådan" med över 20 tusen företag och myndigheter anslutna.

I dag räknar tjänsten in fler än fyra och en halv miljon användare som lätt kan nå alla funktionerna som en App i smarttelefonen. Om du har ett fungerande mobilt bank ID i telefonen kan du på ett enkelt sätt samla kvitton och betala fakturor via KIVRA ( dina autogireringar via banken berörs inte här) samtidigt som du tar del av myndighetsinformation - t.ex Folkhälsomyndigheten som utfärdar ditt "Coronapass", för att det skall vara lättåtkomligt kan du visa upp ditt pass direkt i telefonen. Övriga finesser i Kivra kan vara din egen Företagsbrevlåda, dessutom kan den smidiga tjänsten även delas med någon närstående.

Efter en välbehövlig kaffepaus äntras scenen av Thomas Bengtsson som har fungerat som kurshandledare i flertalet distanskurser för vår förening av den naturliga orsaken att hans bostadsort är Gnosjö alltför många mil från kurslokalen "Beda". Thomas har på sin agenda för idag: "Våga klicka-Våga svara, E-post, Appar i våra mobila enheter, samt Notiser". Dock börjar han sin fullmatade dagordning med en påminnelse om viktigheten i att verkligen behärska sina webbläsare - Google Crome samt Microsoft Edge är två av de vanligaste- med t.ex "Hämta igen" och "flikhantering". Beträffande vår vanliga rädsla för att Klicka på länkar samt att öppna bifogade filer rekommendera Thomas en titt på: WWW. sakerhetskollen.se.

Våra vanliga kommersiella E-postadresser innehåller ofta reklam ( liksom YOU-TUBE samt Spotify ) men en reklamfri variant kräver oftast en avgift för att rensa bort de oftast störande reklaminslagen. En annat sätt kan vara att skaffa egen "domän" (500-600 kr/ år) eller att Köpa sin mobil eller att teckna bredband på Telia vilket ger en epost @telia.com. Föreningens arbetsplattform Workplace tillhandahålls oss gratis via Facebook som vanligtvis tar ut 4$ per användare och månad. Om du via mail eller App tecknar upp dig för att abonnera på en tjänst kan du i efterhand enligt konsumentlagstiftningen (distansköp) inom en två veckors-tid ångra (Unsubskribe) dig vanligt vis via "tvåvägscertifiering".

Om en beskrivning av en tjänst via internet är på främmande språk som inte är så lätt att förstå kan du använda "google-translate" genom att kopiera den utländska texten och klistra in i översättningsfunktionen.  Ett sista tips från Thomas beträffande efterhängsna telefonförsäljare är att trots påstådd tidsgräns för det aktuella erbjudandet "ha is i magen" och begära en offert av säljaren. Som en extra påminnelse finns det på vår hemsida för IT-seniorer i Göteborg alla uppgörelser med leverantörer angående rabatter på IT-tjänster och prylar  samlade, OBS! det krävs oftast ett medlemsnummer och rabattkod för det aktuella köpet från din sida i butiken.

Efter detta fullmatade och faktastinna möte avslutar efter ett mindre tidsöverdrag Christer dagens sittning med varma jul och nyårshälsningar och vi kan alla återgå till till Adventsbestyr, julklappsinköp, skinkgriljeringar och julkortsskrivande med en påminnelse om att Workplace funkar utmärkt som intern umgängesplattform till vi ses nästa år igen.