Under gårdagen uppgraderade jag min Macbook med det nya operativsystemet Big Sur. Det var en trevlig bekantskap med många nya finesser. Mycket var omdesignat av tidigare funktioner. Releasedatum för Big Sur i Sverige var den 12 november.

Det finns mycket att sätta sig in i, men för egen del vill jag lyfta fram några funktioner som gav mig mersmak på direkten. Kontrollcenter, Notiser, kartor och bildredigering är några av dom. Dessutom har webbläsaren Safari fått sig ett rejält lyft. Jag vill ingalunda framställa mig själv som en expert på Mac och macOS. Dessa noteringar är utifrån mig som en vanlig Macanvändare.

Ett nytt utseende
macOS har en ny design som sätter innehållet i fokus. Appar är förenklade med sidofält i full höjd och omgjorda verktygsfält som gör det enklare än någonsin att få saker snabbt gjorda.

Verktygsfält och sidofält har ändrats för att bättre smälta in, med varje fönster och sidofält nu i full höjd. Verktygsfält överst i appar har inte längre separata knappar, vilket ger ett mer sammanhängande, strömlinjeformat utseende.

Kontrollcenter
Med Kontrollcenter får du ger snabb tillgång till Wi-Fi, Bluetooth, volym, skärmens ljusstyrka, tangentbordets ljusstyrka, växlar mellan mörkt och ljust läge och AirPlay. Kontrollcentret kan anpassas så att du kan ställa in det så att de funktioner du använder oftast är nära till hands.

Notiscenter
Klicka på datum och tid i menyraden så visas dina notiser och widgetar i en lättöverskådlig lista. Klicka och håll på en notis om du vill se fler detaljer, exempelvis platsen för en kalenderaktivitet. 

Notiscenter är omgjort och kombinerar nu inkommande meddelanden med widgets i en enda vy för att ge mer information med en överblick.

Safari
Troligen den största uppgraderingen hittills kommer Safari med helt nya möjligheter att anpassa webbläsaren, plus nya kraftfulla funktioner för att skydda din integritet.

Genom att klicka på knappen ”Redigera” i det nedre högra hörnet på startsidan kan du anpassa startsidan. Du kan se en förhandsvisning av valfri flik genom att hålla pekaren på den.

Äntligen har designen av flikar förbättrats. I nya Safari syns fler flikar på samma gång. Håll pekaren över en flik, så får du en snabb förhandsvisning av sidan. Och när du har flera flikar öppna är det lätt att hitta den du söker tack vare den nya smarta designen i Safari.

Kartor
Använd Kartor till att utforska ditt nästa resmål. Klicka på sökfältet i sidofältet för att hitta guider som har sammanställts av pålitliga experter. Och om du vill ta en närmare titt på ett resmål kan du klicka på Se dig omkring så öppnas en fängslande 3D-vy. 

När du har valt en guide visas platser på kartan. Klicka på en plats om du vill veta mer om den.

Förbättrat redigeringsverktyg för bilder
Förbättra bilder på direkten med det uppdaterade retuscheringsverktyget  och justera detaljer som djup och ljus i porträttläge . Du kan också göra mer med videor, som att rotera bilden  eller lägga till filter. Du kommer igång genom att välja en bild eller video och sedan klicka på Redigera.

Innan du uppgraderar till Big Sur
Som vanligt gäller, liksom vid alla stora uppgraderingar av operativsystem, läs noga igenom systemkraven innan du ger dig på en uppgradering. För mig var uppgraderingen till Big Sur inga problem.

Självklar finns det många synpunkter och åsikter när de stora drakarna, Apple och Microsoft, släpper en ny version av sina operativsystem. 

För att läsa mer om. macOS Big Sur klicka här >>. Länken går till Apple och öppnas i en ny flik i din webbläsare