Fem värdefulla tips om din mobiltelefon

  1. Lås mobilen Se till att mobilens skärmlås är på­slaget och att du har ett lösenord/en kod som är svår att gissa för utomstående. Det skyddar den information du har i mobilen om du till exempel skulle tappa den.
  2. Skaffa lösenords­hanterare Ett bra lösenord får inte vara enkelt att gissa och du bör använda ett unikt för varje sajt eller app. Det blir svårt att hålla i huvudet och i mobilen är det dessutom knepigare än vid datorn att mata in långa krångliga lösenord. Därför är det en bra idé att skaffa en lösenordshanterare. På många nyare mobiler kan den ställas in så att den automatiskt fyller i rätt lösenord. Några exempel på lösenordshanterare är Keepass, Lastpass, 1Password och Dashlane. 
  3. Håll mobilen uppdaterad Se till att din telefon alltid är upp­daterad med de senaste säkerhetsuppdateringarna. När tillverkaren har en ny uppdatering redo ska du få en notifiering om det i mobilen och då bör du tacka ja för att nyupptäckta säkerhetshål i operativsystemet ska kunna täppas till.
  4. Se upp med öppet wifi Om du har liten datamängd på ditt abonnemang eller befinner dig utomlands utanför EU kan det vara frestande att använda öppna Wi-Fi för att surfa. Men är nätet öppet är risken stor att någon kan lyssna av din trafik.
  5. Se upp med sms-länkar Precis som på datorn kan du ut­sättas för bedrägeriförsök via länkar i mobilen. Förutom via mejl kan de dyka upp i till exempel sms eller chattprogram. Klicka inte på länkar från avsändare du inte känner igen. Se också upp med länkar i meddelanden från dina vänner som på något sätt verkar konstiga, eftersom det förekommer att bedragare kapar avsändarens identitet.