Vi skall försöka rede ut det där med operativsystem, datortyp med mera

Operativsystem
Ett operativsystem är ett datorprogram eller en samling programkod som syftar till att en dator eller annan enhet går att använda. Operativet utgör länken mellan datorns maskinvara och de tillämpningsprogram som användaren vill köra på enheten

För oss vanliga användare finns det i huvudsak tre olika operativsystem

De tre tillverkarnas operativsystem åtföljs av ett nummer (ex. Windows 10). Dessa tre stora giganter Microsoft, Google och Apple har anpassat sina operativsystem för att även fungera på olika enheter typ surfplattor och smarta mobiler.

Enhet (engelskan device)
Enhet idag kan vara en stationär dator, Laptop, surfplatta eller en smart mobiltelefon.

Exempel på våra vanligaste enheter

Enhet

Typ av enhet

Operativsystem

Tillverkare

HP LapTop

Bärbar dator

Microsoft Windows

HP

Lenovo Laptop

Bärbar dator

Microsoft Windows

Lenovo

Acer Swift

Bärbar dator

Microsoft Windows

Acer

ChromeBook

Bärbar dator

Google Android

Acer, Google m.flera

MacBook

Bärbar dator

Apple iOS

Apple

SurfaceBook

Bärbar dator

Microsoft Windows

Microsoft

Samsung Galaxy Tab

Surfplatta

Google Android

Samsung

Apple iPad

Surfplatta

Apple iOS

Apple

Huawei MediaPad

Surfplatta

Google Android

Huawei

iPhone

Smart mobiltelefon

Apple iOS

Apple

iPad

Surfplatta

Apple iOS

Apple

Xperia

Smart mobiltelefon

Google Android

Sony

Samsung Galaxy

Smart mobiltelefon

Google Android

Samsung

 

Webbläsare (eng. web browser)
Våra webbläsare är det absolut vanligaste och idag den nödvändiga programvaran för att överhuvud kunna använda vår dator för den vardagliga kommunikationen. Några exempel:

  • Bankärende
  • Sociala medier
  • Ta del av nyheter
  • Söka på internet
  • Åtkomst till de alltfler vanligaste tjänsterna i molnet.

Våra vanligaste webbläsare

  • Edge från Microsoft
  • Chrome från Google
  • Safari från Apple
  • Firefox från Mozilla

Vilken webbläsare man använder har egentligen en underordnad betydelse. Dock finns det viktiga undantag. Webbläsaren synkroniseras mellan våra enheter vi använder. Är Google Chrome installerat på en Laptop, kan man få den att synka med din smarta mobil.

Appar (applikationer) - Liten historik
Applikationer är egentligen en gammal företeelse inom datorvärlden. Till exempel. För konstruktion fanns/finns CAD-system som ett grundprogram. För byggkonstruktioner finns applikationer som anpassar systemet för deras ändamål. För mekanisk konstruktion finns applikationer som anpassar systemet för just detta ändamål. Och så vidare!

När våra smarta mobiler, med begränsade skärmar och minnesutrymme, ersatte våra gamla mobiltelefoner, kom man på allvar igång med att anpassa program och tjänster till just dessa enheter. Idag finns det hur många Appar (tillämpningar) som helst.

Vad skall man då välja
Om man håller sig till de tre stora operativsystemen, se ovan, så blir livet lite enklare. De flesta användare som använder sin enhet/enheter för den vardagliga kommunikationen klarar sig med en smart mobil. BankID, Appar för bankärenden och sociala medier.

Ytterligare behov och intressen
Har man fotointresse vill man gärna ha en Smart mobil med en bra kamera. Några appar för fotolagring i molnet och kanske fotoredigering.

Är man i författartagen räcker i regel inte den smarta mobilens tangenbort till. Dags att skaffa en LapTop eller ChromeBook med fullt tangentbord. Är man smart skaffar man sig ett gratis e-postkonto typ gmail eller Outlook. Ingår Google respektive Microsoft kontorsprogram (begränsad utgåva). Väljer man en Mac dator typ MacBook Air, ingår hela Apples kontorsprogram.

Videosekvenser för de tre stora kontorsprogrammen klicka här >>

Självklart är det så. Desto större krav på skärmupplösning, skärmstorlek, lagringsutrymme, finesser och mobilkamera, design och fabrikat mm. Desto högre blir priset.