1. Stäng av datorn när den inte används. Riskerna du utsätter dig för på internet är beroende av vilken anslutningsform du har. En dator med fast förbindelse till internet, det vill säga bredbandsanslutning, är i större utsträckning utsatt för virus och intrång eftersom den kan vara uppkopplad mot internet dygnet runt. Stäng därför av din dator när du inte använder den.
2. Ha en brandvägg och ett antivirusprogram installerat på datorn - håll dem uppdaterade. Antivirusprogrammet letar efter virus bland de filer som kommer till din dator. Brandväggen granskar all elektronisk trafik till och från datorn och informerar användaren om något strider mot de inställningar som tidigare gjorts. Ta för vana att regelbundet kontrollera din hårddisk med ditt antivirusprogram. Såväl antivirusprogrammet som brandväggen bör uppdateras regelbundet.
3. Ta regelbundet säkerhetskopior av viktig information lagrad på datorn. För att du snabbt ska kunna återskapa information som du har på din dator om du skulle råka ut för ett virus eller intrång, bör du regelbundet ta kopior av dina viktiga filer. Kopiorna bör lagras på externa media, till exempel cd, dvd eller en extra hårddisk.
4. Var noga med lösenord – välj med omsorg, byt ofta och håll det hemlig. Ett lösenord ska väljas med omsorg och ingen annan än du själv bör känna till det. Lösenordet bör bestå av åtminstone åtta tecken och innehålla en kombination av små och stora bokstäver, siffror och andra tecken. Byt ditt lösenord regelbundet. Lär dig mer om lösenord på PTS webbtjänst Testa lösenord.
5. Uppdatera ditt operativsystem och din webbläsare regelbundet. Ditt operativsystem och din webbläsare, det vill säga det program som gör det möjligt för dig att surfa på internet, bör ha de senaste säkerhetsuppdateringarna installerade. Det är även viktigt att andra program som du använder när du surfar på internet uppdateras, som pdf-läsare och mediaspelare (till exempel Adobe reader och Adobe flash). Det blir allt vanligare att systemen och programmen har funktioner för automatisk uppdatering genom uppkoppling till leverantörens webbplats på internet. Se också till att aktivt välja säkerhetsnivå i din webbläsare.
6. Var försiktig med att lämna ut personliga uppgifter - se upp för nätfiske (phishing)Tänk dig för innan du lämnar ut information om dig själv såsom namn, adress eller personnummer när du surfar på internet. Om en webbplats kräver mycket information om dig bör du ifrågasätta detta och vara försiktig om det inte framgår tydligt hur uppgifterna kommer att användas.För att undvika nätfiske, svara inte på e-post och använd inte länkar till webbsidor i meddelanden där du uppmanas att lämna ut personlig eller ekonomisk information. Kom ihåg att riktiga banker aldrig begär in känslig information via e-post, webbsidor eller telefon.
7. Undvik skräppost – använd flera e-postadresser. För att undvika att bli översvämmad av skräppost, så kallad spam, kan du skaffa dig en särskild e-postadress som du kan använda när du handlar, chattar eller deltar i nyhetsgrupper. Om du börjar få mycket oönskad e-post kan du lätt göra dig av med adressen och skaffa dig en ny. Ha också som vana att aldrig öppna eller svara på skräppost.
8. Öppna inte bifogade filer i e-posten utan eftertanke. Öppna inte bifogade filer i din e-post om du inte vet vad de innehåller. Eftersom vissa virus letar efter och använder e-postadresser för att sprida sig vidare, kan även meddelanden från avsändare du känner innehålla virus. Är du osäker på vad filen innehåller bör du först spara den på din hårddisk och sedan kontrollera den med ditt antivirusprogram. Var också försiktig med att använda läget för förhandsvisning i ditt e-postprogram, där du kan se din e-post innan du öppnat den. Vissa virus kan smitta redan vid förhandsvisningen.
9. Ladda ned med försiktighet. Ladda aldrig ned program eller filer om du inte känner igen dem eller inte litar på avsändaren. Var skeptisk mot program som kommer via e-post eller erbjuds på en chatt. Var också försiktig med att kryssa i så kallade popup-fönster, som ibland dyker upp på din skärm, där du ombeds att ladda ned en fil från en webbplats. Ta för vana att först spara filen på din hårddisk och sedan kontrollera den med ditt antivirusprogram.
10. Skydda ditt trådlösa nätverk. Det kan vara praktiskt att använda ett trådlöst nätverk, WLAN, när du surfar. Men du bör skydda ditt trådlösa nätverk:Slå på krypteringen. Byt användarnamn och lösenord till din trådlösa router och stäng av möjligheten att ändra inställningar på avstånd. Byt namn på nätverket och stäng av utsändning av nätverksnamnet.
11. Var uppmärksam på spionprogram – kontrollera datorn regelbundet. Spionprogram, så kallad spyware, försöker samla information om dig och dina vanor. Programmet laddas oftast ned tillsammans med något annat program utan att det märks. Informationen kan sedan skickas till externa mottagare och där, till exempel, användas för att skicka skräppost till dig. Det bästa sättet att upptäcka och ta bort spionprogram är att kontrollera datorn med antispionprogram, som ofta finns att ladda hem gratis.
12. Var medveten om kakor (cookies)Kakor är små filer med information om användaren som många webbplatser skapar och lagrar i användarens webbläsare på datorn. Många webbplatser använder kakor för att kunna skräddarsy webbsidor efter användarens behov. Genom enkla inställningar i webbläsaren kan du bestämma om du vill ha kakor, inte vill ha kakor eller om du vill bli tillfrågad hur du vill ha det varje gång en kaka är på väg. Här kan du hitta fler tips på hur du använder din dator säkert.
(Källa: Post- och telestyrelsen)