AI, eller Artificiell Intelligens betyder egentligen (artificiell=konstgjord och intelligens kan definieras som en förmåga att utifrån givna grunder utveckla sitt tänkande). Med andra ord något konstgjort som kan anpassa sig beroende på en viss given situation.

AI har funnits några tusentals år. Grekerna hade tankar om en maskin-människa grekerna som skulle kunna hjälpa filosoferna med deras vardagliga sysslor. I modern tid har AI ofta illustrerats negativt i filmer, som en typ av science fiction med robotar som vill ta över världen.

Idag tillämpas AI brett inom många olika branscher, allt från sjukvård till handel, ofta som ett hjälpmedel vid komplexa och krävande beslut. Nyttan och förändringen som kommer att genereras av AI förutspås påverka samhället i samma storlek som utbredningen av internet eller elektrifieringen.

Under våren 2019 har vi haft två månadsmöten som beskriver användandet av AI främst vad det gäller diagnostisering inom sjukvården.

Är du intresserad av att veta mer inom Artificiell intelligens vill jag rekommendera två webbplatser


Victor Bäckman jobbar på Advekta med bakgrund från Chalmers. Anders blogg beskriver på ett utomordentligt pedagogiskt och trevligt sätt AI och dess olika tillämpningar.

Till Anders blogg klicka här >>


Elements av AI är ett utbildningsprojekt utvecklat av:

  • AI INNOVATION of Sweden
  • AI COMPETENCE FOR SWEDEN
  • LINKÖPINGS UNIVERSITET
  • UNIVERSITY OF HELSINKI

Elements of AI är en kostnadsfri onlinekurs som beskriver grunderna i AI. Kursen riktar sig till alla som vill veta vad AI är, vad man kan göra (eller inte göra) med AI och hur AI påverkar våra liv. Du behöver inte vara insatt i matematik eller programmering. Utbildningen kombinerar teori med praktiska exempel och kan göras i egen takt. Det tar ca 15-30 timmar att komma i mål.

Kursen kräver gott om både tid och tålamod. Lämpar sig för den som verkligen vill sätta sig in i AI.

Till Elements av AI klicka här >>