eSIM

den . Träffar: 1703

Vad är eSIM?
Ett *eSIM är en ny teknologi som låter dig göra samma sak som med ett fysiskt SIM-kort, men redan inbyggt i enheten. Till exempel din smarta mobil eller surfplatta, på en betydligt mindre yta. Den består av en intern krets med tillhörande mjukvara, vilket har flera fördelar mot de klassiska SIM-korten.

Fördelar med eSIM
Snabbare att påbörja ett nytt abonnemang eller byta operatör eftersom eSIM kan omprogrammeras på distans. Eftersom det redan finns inbyggt i din enhet
enklare att låta flera enheter dela på samma abonnemang
 
Den nya standarden eSIM (embedded SIM) betyder att SIM-kortets funktionalitet byggs in i mobiler, surfplattor och andra uppkopplade enheter. En viktig fördel är därför att det också blir enklare att koppla upp mindre enheter som inte har plats för vanliga SIM-kort, till exempel smartklockor, termostater, larmkomponenter och mycket annat som tillhör *Internet of Things.

Bakgrund till SIM-kort
Ett SIM-kort (förkortningen står för Subscriber Identity Module) är i princip ett ID-kort för mobilnätet som innehåller ett unikt nummer. Ett SIM-kort är ett måste för att du ska kunna koppla upp dig på mobilnätet. Numret används först och främst för att välja operatör, men också av operatören för att ta reda på vilken användare du är och vilka tjänster som ska ingå i ditt abonnemang.

SIM-kort kan även lagra kontakter och SMS, men det är funktioner som sällan används i moderna mobiler eftersom de tagits över av mjukvaran. Ex molnlagring

Tekniken har funnits med sedan 1990-talet och har egentligen inte förändrats sedan dess, utöver själva formatet. Tidiga mobiler hade plats för SIM-kort i kreditkortsstorlek, medan nyare mobiler använder de mindre formaten micro- och nano-SIM. Korten har alltså blivit smidigare, men andra nackdelar lever kvar.

eSIM – ny standard på väg
Specifikationerna för eSIM har tagits fram av GSMA – en organisation som består av hundratals mobiloperatörer, tillverkare och andra branschföretag från hela världen. Alla förutsättningar finns alltså på plats för att eSIM ska bli en global standard.

*eSIM = Embedded Subscriber Identity Module

*Internet of Things = Uppkopplade enheter. Det kan vara kyl- och frysar, bilar. Varför inte som larmsystem för oss äldre. Till exempel har  några modeller av Apple Watch 4 så kallat fallarm. Stängs inte larmet av inom en viss tid går larmet vidare till 112. Med information om koordinater. Uppkopplade enheter växer kraftigt.

 

Tags: Modern Teknik