Seniorsurfarskolan

I Seniorsurfarskolan från UR går Kattis Ahlström, tillsammans med Claes Malmberg, Marianne Mörck, Björn Hellberg och Ewa Fröling, igenom olika tjänster och tipsar om vad du ska tänka på.

Äntligen!! Tänk att det skall vara Utbildningsradion som tar fram det första vettiga programmet för utbildning inom modern kommunikation.

Göteborgs IT-Förening

Visst är det så! Skall vi som är lite äldre, hänga med barn och barnbarn, så gäller det att kunna hantera en smart mobil. Kolla barnbarnens bilder på Instagram. Ge en "like" på Facebook.

Eller hur!!

Som medlem behöver du inte bekymra dig när problemen dyker upp. E-postinställningar, gamla drivrutiner, trassel med grannen. Vår support hjälper till.
Inte med allt! Men med det mesta!!

I samarbete med Microsoft kan vi erbjuda våra medlemmar gratis molnettjänsten "Office 365 E1".
Ett välkänt kontorsprogram för den mer erfarne användaren

IT-kunskap förenar

Tänk vilken glädje! Läxhjälp till barnbarnen ger en extra kick med de där extra kunskaperna jag får i vår förening. Om datorer och surfplattor.

Hot eller möjlighet

Hinner du inte med i IT-utvecklingen? Stäng inte inte in dej! Ta tillvara på de möjligheterna som passar dej. Sociala medier, e-post, messenger, mm. Häng på i vår IT-förening för Seniorer.
Tveka inte att testa ett medlemskap.

Slider

Fredagssupporten (besök)

Kurs/Supportlokalen. Marklandsgatan 49. Hitta hit >>

Idag
STÄNGT
Idag
STÄNGT
Idag
STÄNGT
Idag
STÄNGT
Idag
09:00 - 12:00
Idag
STÄNGT
Idag
STÄNGT

Supportärende (webbformulär)

Skapa ett supportärende och du får svar inom 24 timmar klicka här >>

Idag
2020-02-24
ÖPPET
Idag
2020-02-25
ÖPPET
Idag
2020-02-26
ÖPPET
Idag
2020-02-27
ÖPPET
Idag
2020-02-28
ÖPPET
Idag
2020-02-29
ÖPPET
Idag
2020-03-01
ÖPPET

Vår förening köper in hjärtstartare (defibrillator). Och HLR (Hjärt-Lung-Räddning) för våra handledare.

Den 6:e februari är det utbildning i HLR för handledarna. Instruktör är intensivsjuksköterskan Lullan Backman från Heartex Första hjälpen AB. Därefter kommer en hjärtstartare (defillbrilator) att finnas i datasalen. En trygghet för oss medlemmar. Övervägande delen av oss är ju äldre.

I våra olika aktiviteter på Nordengården rör sig ett drygt hundratal medlemmar varje månad. Visst borde vi tänkt på hjärtstartare för länge sedan. Förvisso är det ju så att utvecklingen av hjärtstartare har accelererat de senaste åren. Nu till överkomliga priser.

Vad är en hjärtstartare?
En hjärtstartare är en apparat som genom en elektrisk stöt hjälper ett stillastående hjärta att starta igen. Hjärtstartaren ger tydliga röstinstruktioner på svenska om vad som ska göras och när det ska göras.

Till skillnad från den utrustning som finns på sjukhus, kräver dagens moderna hjärtstartare inte att man är medicinskt kunnig för att hantera den. Vem som helst, oavsett ålder, utbildning eller tidigare erfarenhet kan rädda livet på någon som drabbats av ett hjärtstopp. Däremot anser vi att våra handledare skall genomgår en HLR-utbildning. Som extra trygghet.

Kan man göra fel?
I praktiken är det omöjligt att använda apparaten fel. Genom att följa de röstinstruktioner som ges guidas man igenom hela förloppet. Skulle man ha svårt att höra vad hjärtstartaren säger finns det även instruktioner i form av text och bild på hjärtstartaren. Skulle hjärtstartaren kopplas på en person som inte drabbats av ett hjärtstopp går det inte att leverera en stöt. Med andra ord: det går inte att göra fel.

Varför ska vi ha en hjärtstartare?
Varje år drabbas cirka 10.000 personer av hjärtstopp utanför sjukhus. Av dessa överlever endast cirka 7%. Enda sättet för att få igång ett hjärta som drabbats av hjärtstopp är hjärt-lungräddning tillsammans med en hjärtstartare. Forskning visar att tiden är helt avgörande för personens överlevnad då chansen till överlevnad minskar med 10% för varje minut som går utan påbörjad hjärt- lungräddning.

Senast publicerade artiklar i vår förening

Seniorsurfarna är en programsvit från Utbildningsradion som ger oss Seniorer ett fantastiskt hjälpmedel på vår väg inom ...

24

Nu kan du bli medlem genom att skicka ett SMS till vår medlemsadministratör Gör bara så härSkriv in ditt För och Eftern...

133

I samband med vårt årsmöte, den 25 februari 2020, blir det premiär för vår nya samlingslokal för månadsmöten och större ...

226

Nyheter Macworld

Nyheter

Nyheter PC för alla

Dagens surftips från PC för Alla

Roliga, praktiska, smarta och knäppa tips om sajter och webbsidor. Varje dag från PC för Alla.

Nyheter UR - utbildningsradion

UR Play

 • Murar, gränser och taggtråd : Cypern och Nordcypern
  27 februari 2020
  1974 delades Cypern i två delar efter elva års stridigheter. "Gröna linjen" kallas gränsen som sträcker sig tvärs över hela ön och skär rakt igenom...
 • Året i New Forest : Hösten är på väg
  27 februari 2020
  Det är i början av september i en av Storbritanniens äldsta skogar och vissa av skogsinvånarna har börjat märka av att hösten är på väg. Gamla...
 • The Grammar Company : Prepositions
  27 februari 2020
  Hur använder man tids- och lägesprepositioner? The European grammar championship i prepositioner går av stapeln. Hur ska det gå för The Grammar...
 • Arkeologens dotter : Svärd av järn
  27 februari 2020
  Del 7 av 8. I sista sekund har Nim och Fridolin lyckats ta sig vidare i tiden. När har de hamnat den här gången? Och ska de äntligen hitta några...
 • Brillebjörn : Lilla krokodil
  27 februari 2020
  Det är en ta-med-dag i förskolan och Mia vill visa de andra barnen sin krokodil. Det regnar ute, men Mia tycker det är tungt och klumpigt att ta på...