Så funkar tvåfaktorsinloggning – se till att slå på
Vill du skydda dina konton finns det en enkel funktion som är det viktigaste första steget. Slå på tvåstegsinloggning så kan ingen komma åt din mejl eller dina sociala medier ens om de listat ut ditt lösenord.

Det mest grundläggande skyddet du har på internet är dina lösenord, och ett starkt lösenord räcker långt. Ser du bara till att de är tillräckligt bra och byter ut dem ibland klarar du dig långt. Men det finns ett enkelt sätt att bli lite säkre.

Tvåfaktorsautentisering, eller tvåstegsinloggning, innebär att det krävs något mer än bara lösenordet för att logga in. Ofta handlar det om att du får en kod på sms, andra gånger via en app i din mobiltelefon.

Det betyder att det blir betydligt svårare för någon obehörig att logga in på dina konton. Det räcker inte att ha ditt lösenord, eftersom det krävs ytterligare en pryl – i regel din mobiltelefon – för att ta sig in.

Det är inte minst viktigt eftersom många av oss slarvar med lösenord. Vi återanvänder dem för ofta på flera sajter, vi byter dem för sällan och de är ofta är de alldeles för enkla. För att inte nämna stora lösenordsläckor från företag som Yahoo, Dropbox och Linkedin som basunerat ut våra lösenord på nätet.

Nästan alla tjänster du använder har i dagsläget stöd för tvåfaktorsinloggning, även om du inte vet om det. Du slår i regel på det via säkerhetsinställningarna.

Börja med att säkra det viktigaste. Som ditt mejlkonto, dina sociala medier och molnbackuper som Dropbox. Så här gör du.

  1. Facebook
    Gå in på ”Inställningar” och välj ”Säkerhet och inloggning” i vänstermenyn.
  2. Skrolla ned till ”Använd tvåfaktorsautentisering” och välj ”Redigera”. Sedan får du välja om du vill ha koder via sms, appen eller en fysisk nyckel – eller en kombination av de tre. Du kan också få reservkoder som du kan skriva ut och spara ifall du inte har tillgång till din mobiltelefon.

Google

  1. Surfa in på Google Tvåstegsverifiering och tryck på ”Kom igång” för att se över dina alternativ.
  2. Sedan får du välja bland en rad olika alternativ. Som standard vill Google att du ska sköta inloggningen via pushnotiser på mobilen. Har du en nyare Android fungerar det automatiskt, har du en Iphone får du ladda ned Googles app.

Även här finns det möjlighet att använda sms, fysiska nycklar eller få koder via röstsvar eller skriva ut backupkoder på papper. Har du ett företagskonto i G Suite måste it-administratören ha slagit på möjlighet att använda tvåfaktorsinloggning för att det ska fungera.

Apple

  1. Start inställningarna på din Iphone eller Ipad och klicka på ditt Apple ID längst upp i menyn.
  2. Gå in på ”Lösenord och säkerhet” och skriv in ditt lösenord. Sedan väljer du ”Ställ in tvåfaktorsautentisering”. För att gå vidare måste du kunna svaret på dina säkerhetsfrågor.
  3. Sedan får du knappa in vilket telefonnummer du vill ha koder till, och välja om du vill ha dem per sms eller röstmeddelande.

Sitter du vid en Mac kan du istället gå via ”Systeminställningar” på datorn och välja ”Icloud” i menyn. Klicka sedan på ”Kontodetaljer”, ”Säkerhet” och till sist ”Ställ in tvåfaktorsautentisering”.

Supportärende
Är du medlem och är osäker på det där med tvåfaktorsautentisering. Skapa ett supportärende så får du all hjälp du behöver

Klicka här >>