Vad innebär det egentligen att ”arbeta i molnet”? 

Kortfattat innebär det att du arbetar mot servrar (stora datorer med mycket kapacitet som finns i datahallar runt om i världen) som du når via en internetuppkopplad dator. Eller en smart mobil/surfplatta. 

En programvara som arbetar i molnet körs ofta i din webbläsare typ Google Chrome, Microsoft Edge eller liknande. Gmail och Hotmail är två exempel på applikationer som körs i molnet. Du kommer åt din e-post var du än befinner dig. Du behöver inte ha tillgång till din personliga dator, utan kan nå din e-posten ifrån vilken Internetansluten dator som helst. Föreningens kursdatorer, bibliotek. Eller varför inte på ett internetcafé någon stans i världen. Om jag inte missminner mej har Facebook en serverhall någonstans i Luleå. 

Det finns massor av applikationer som körs i molnet. Microsofts Office OneDrive, och konkurrenten Google Drive, har så kallade kontorsprogram i form av ordbehandlare och kalkylark som du kör direkt i din webbläsare. Dokumenten lagrar du på respektive företags servrar, istället för på din hårddisk. Du kan exportera dokument för att lagra dem lokalt, men de flesta arbetar med sina dokument från programmens servrar. 

En stor fördel med webbapplikationer är att du som användare som inte behöver installera något på din dator. Förutom en webbläsare så klart. Programutvecklaren kan uppdatera sin applikation direkt på servern och behöver inte skicka ut några uppdateringar till dig som användare. Det enda du behöver tänka på är att hålla din webbläsare och din dators operativsystem uppdaterat. Detta går nuförtiden med automatik. 

Säkerheten är dessutom bättre eftersom du inte kör något lokalt. Ett vanligt sätt att sprida farlig kod på, är att utnyttja säkerhetshål i lokalt installerade programvaror – detta kommer man ifrån med webbapplikationer. 

Program som arbetar i molnet
Alla program som arbetar i molnet körs emellertid inte i din webbläsare. Det finns gott om vanliga program, som du installerar på din dator, som kommunicerar med servrar för att fungera. Ett exempel på detta är olika antivirusprogram. 

Lagra filer i molnet
Google erbjuder en gratistjänst som heter GoogleDrive, och som ger dig 15 GB lagringsutrymme i molnet – det vill säga på Googles servrar. Här kan du spara dina dokument Men du kan också ladda upp andra filer. Du kan även spara dina digitalfoton (Google Foto) här, för att komma åt dem från andra datorer. 

Du kan läsa mer om de tre stora företagen som erbjuder kontorsprogram och lagring på annan plats på vår hemsida

En av de stora fördelarna med att lagra dokument och andra filer i molnet, är att du kommer åt dem från vilken dator som helst. Du kan dela arbetsdokument med kollegor, så att ni kan göra ändringar i dokumentet oavsett var ni befinner er, eller dela ut ett fotoalbum till dina släktingar. Det här är smidiga lösningar för att arbeta tillsammans över Internet. 

Integritet och säkerhet?
Säkerheten hos Google och Microsoft servrar är extrem hög. Som regel krypteras dina filer ordentligt på servrarna, så att ingen kan läsa dina dokument om de kommer åt servern. 

Rent generellt kan man säga att dina filer är betydligt säkrare hos Google eller Microsoft än i din egna lokala dator. 

Molnet
Det finns inget vanligt skrivbord, inga lokalt installerade programvaror i din egna dator. Istället körs allting i webbläsaren. Samtidigt kan du ladda ner appar till din smarta mobil/surfplatta och nå allt det du har lagrat i molnet.

Ett avslutande exempel
Du har laddat ner appen Google Foto i din smarta mobil. Använder din mobil med att ta några bilder på stan. När du kommer hem i ditt egna WiFi - område, laddas bilderna upp till Google Foto i molnet. Under förutsättning att du har ett gmail e-postkonto. Nu kan du nå dina bilder från din dator. Göra enklare redigeringar. Kanske ett bildspel. Dela dina bilder med någon bekant. Din mobil kan bli stulen. Hårddisken på din dator kraschar. Din surfplatta lyckades barnbarnen tappa i golvet och gått sönder.

Dina bilder finns tryggt lagrade i molnet!!!!!!!